joi, 20 august 2009

Paine de casa

2oua
1kg faina
1 pahar lapte
30 ml ulei de masline
1 lingura zahar
1 lingur sare
apa calduta dupa necesitate
2 plicuri drojdie uscata
Se amesteca ouale cu furculita,se adauga laptele,sarea,zaharul,apoi se adauga faina amestecata cu drojdia,se amesteca,iar din cand in cand se adauga cate putina apa calduta,se framanta pana coca nu se lipeste de maini.Apoi se adauga uleiul.
Se pune coca pe masa,se portioneaza in 4 bucati.Se fac 4 suluri,care doua cate doua se impletesc si se pun in tava unsa cu ulei,se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul,timp in care cuptorul se incinge,apoi se pun la copt,pana devin rumene{circa 30-40 minute} la 140 grade.
Pofta bina!

Piure din cartofi cu sos cu carne de purcel,usturoi si busuioc

Sosul:
250 grame carne de purcel{muschi}
1 1/2 cana suc de rosii
ulei,cat sa cuprinda fundul cratitei
sare
piper
7 frunze de busuioc
usturoi granulat,dupa gust
Carnea se fierbe,apoi se taie bucatele.
Se pune uleiul la incins,apoi se adauga bucatelele de carne,se lasa 5 minute la prajit;apoi se adauga susul de rosii,se amesteca cu lingura din cand in cand,apoi se adauga condimentele,usturoiul si busuiocul si se ia oala de pe foc.

Separat se face piureul de cartofi.
Cartofii curatati de coaja{6 cartofi} si taiati cubulete se pun la fiert cu sare dupa gust;dupa fierbere se scurge apa si se adauga unt{2-3 linguri},se paseaza bine,pana devin pasta,apoi se adauga lapte atat cat este nevoie/dupa preferinta.
Pofta buna!